Finissage
Lennert De Vroey
Schrijfresidentie 10/10-08/11/2022
Palm wordt een lecture-performance over palmbomen. In Zuidpool werkt Lennert De Vroey aan de tekst. Tijdens zijn finissage biedt hij u een inkijk in het schrijfproces.
Het project is nog pril, maar Lennert deelt graag een eerste keer iets van zijn schrijfsels en ontdekkingen met een publiek(je). Daarvoor zet hij de deuren van zijn werkplek in Zuidpool open. Verwacht u aan een drankje; iets te luisteren, te lezen of te kijken; een gesprek. Gratis, mits reservatie.
Palmolie: het is een van de meest voorkomende ingrediënten van bewerkte voedingsmiddelen in onze keukenkast. In haar boek Planet Palm: How Palm Oil Ended Up in Everything — and Endangered the World belicht journaliste Jocelyn Zuckerman hoe het verhaal ervan zich vertakt langs de lijnen van de (neo)koloniale en kapitalistische geschiedenis en vervlochten is met thema’s als ontbossing, dwangarbeid, de opkomst van enkele van ’s werelds grootste multinationals en Belgisch Congo. Maar in plaats van uniek te zijn in het samenbrengen van al deze zaken, onthult de keten van palmolie vooral mechanismen die evenzeer van toepassing zijn op bijvoorbeeld koffie, cacao, kostbare mineralen of avocado’s.
In Palm wil Lennert daarom een stapje terug zetten: in plaats van uit te gaan van palmolie, kijkt hij naar palmbomen als zodanig. Want het beeld van de palm, en het iconische beeld van het palmstrand dat eraan vastzit, kan een nuttige metafoor zijn voor de manier waarop we kijken naar ‘het Zuiden’, hoe we gebruikmaken van zijn hulpbronnen en hoe dit geïntegreerd is in de wereldeconomie en ons dagelijks leven. Het Zuiden als vakantieoord en plantage.
Zo lijken palmbomen sterk de these te echoën die de Uruguayaanse auteur Eduardo Galeano formuleerde in De aderlating van een continent: de armoede van de mensen is het gevolg van de rijkdom van het land. De palmboom, en het palmstrand in het bijzonder, is een van de meest symbolische beelden van het exotische, het zuidelijke en het tropische, en dus ook gerelateerd aan het onderwerp exotisme in de manier waarop we naar het Globale Zuiden kijken. Hoe is dit exotisme in de perceptie verbonden met de exploitatie?
Over Lennert De Vroey
Lennert De Vroey (1994) is schrijver en theatermaker. Hij studeerde in 2020 af als master Woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen met de novelle Het gaat over Chili. Eerder behaalde hij een master Internationale Politiek in Gent. Lennert was in 2021 een van de nieuwe makers onder de vleugels van Monty in het kader van het Montignards-traject. Tijdens festival Love at first Sight presenteerde hij samen met zijn collega-Montignards de locatievoorstelling RETOUR.