Schrijfresidentie
Olave Nduwanje
Schrijfresidentie 16/11-05/12/2022
Getriggerd door de moord op George Floyd in 2020, geïnspireerd door de daaropvolgende #BlackLivesMatter-opstanden en wereldwijde solidariteitsdemonstratie en vanuit een dwingende behoefte om de impact van deze gebeurtenissen op Zwarte mensen in kaart te brengen, schrijft Olave Nduwanje haar allereerste theatertekst. Thema’s als anti-Zwart racisme, verzet, intersectioneel feminisme, transgenerationele trauma’s, intergenerationeel onbegrip, allyship, sociale media, opstand en ook mentale gezondheid ankert ze binnen de context van een Zwarte Afro-Europese familie, die gesprekken voert die confronterend, pijnlijk en wellicht ook heilzaam zijn.
Tijdens haar residentie in Zuidpool zit Olave samen met verschillende professionals uit de podiumkunsten.
Over Olave Nduwanje
Olave Nduwanje werd geboren in Burundi in 1984. In 1993 vluchtte ze met haar familie naar Nederland. Sinds 2018 woont ze in Brussel. Haar essays en verhalen verschenen in verschillende bloemlezingen: Zwart — Afro-Europese literatuur uit de Lage Landen (2018), Being Imposed Upon (2020), De goede immigrant (2020), Linda Nochlin Fanzine (2022). Ze schrijft ook opiniestukken en artikelen voor on- en offline media als OneWorld Magazine, De Standaard, NRC en rekto:verso. Binnen de discipline letteren maakt ze deel uit van de 101 Nieuwe Talenten van NRC, een lijst van spraakmakende nieuwe kunstenaars uit Nederland en België die werd gepubliceerd in 2020.
Olave is coördinatrice van Studium Generale Gent, een publiek podiumprogramma voor reflectie over maatschappij, kunst, cultuur en wetenschap van Hogeschool Gent. Daarnaast treedt ze op verschillende podia op als moderatrice, panellid of gastspreker over thema’s als racisme, dekolonialiteit, transfeminisme, seksuele en genderidentiteit, …