RECUP#4: STADSNOMADEN
Dag 2 van RECUP:
parcours van onaffe en onwijze performances met poesjenellen op de radio, jazz in de loge, Vlaamse volksliederen in nieuwe versies en een bulderende liefdesverklaring in uw gezicht
Bastiaan Vandendriessche - Ode aan Buldegart
Buldegart heette ze.
Brullejan was zijn naam.
Geliefden voor het leven.
Geliefden waarin u zich misschien wel herkent. Of niet.
Wie bent u?
Brullejan?
Buldegart?
Beiden? of zit u erbij en kijkt u ernaar.
Ode aan Buldegart is een volbloed absurd-romantisch sprookje dat nog zoekt naar een einde. Een poging om het publiek te tonen dat liefde, die zoetzure liefde, misschien wel de essentie zou kunnen zijn waar alles om draait.
Matthias Hellemans - Radioow Faust-o
Met Radioow Faust-o hertaalt Matthias Faust van Goethe naar zijn eigen idioom. Op RECUP brengt hij samen met Charles Sobry een fragment in een ondergrondse poppenkast-peepshow met Jan Švankmajer-allures.
“in een klein, klein kott’ke hangt een pietepeuterig ventje opgeknoopt aan grooo-ote droomp’kes, ochgot ochère… hij wille wil alles en meer en meer van dat, de zottekes zot danst met de pouchinelle den horlepiep-koek-koek-tournedos tot er niks niet, rien de knots, niemendal, meer overbleeft…”
Leonore Spee & Sascha Bornkamp - Een nyeu liedeken
Leonore Spee en Sascha Bornkamp geven oude Antwerpse volksliederen een stedelijke update. Ze creëren samen met Alan Van Rompuy een auditief universum waarin nieuwe versies met elkaar dialogeren. De liederen worden vervormd, gefragmenteerd, worden elektronisch, worden gedichten, worden personages. Laag na laag worden de politieke en sociale betekenissen van de teksten ontleed, ontmanteld en opnieuw opgebouwd. Op zoek naar Een nyeu liedeken.
Muzikanten en theatermakers Leonore Spee en Sascha Bornkamp – samen Teletext – onderzoeken aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen het zelfbeeld in Vlaamse vocale volksliederen. Leonore werkte eerder in Zuidpool aan How to be (a feminist), Sascha samen met Juicy Dune IJsselmuiden aan + en x.
Er is reeds veel, over het vlag gezongen
Maar nu wil ik ook zeggen mijn gedacht
Het geen onlangs is in mijn geest gedrongen
Heb ik met zorg op de muziek gebracht
(anoniem)
Prisca-Agnes Nishimwe & Brice Deconinck - E C H E L O N
Prisca-Agnes Nishimwe en Brice Deconinck groeiden beiden op in de grootstad: Antwerpen & Brussel. Samen zijn ze ‘E C H E L O N’. In het voorjaar van 2020 gaan ze in residentie in Zuidpool. Ze werken er aan een visuele performance met muziek, scenografie en tekst. Het publiek wordt deelgenoot van het beeld dat ze waarnemen. Een creatie die telkens weer verandert in zijn perceptie. Maar voor nu eerst muziek! Een zangeres met een engelenstem; spoken word in jazzy hedendaagse composities.
Over deze Stadsnomaden
Bastiaan Vandendriessche zette zich met zijn afstudeervoorstelling De fuut (Zuidpool 2017) meteen op de kaart. Dit controversieel portret van een scoutsleider die de grenzen van zijn verbeelding aftast, won de Amsterdam Fringe Award voor beste internationale performance. De dunne grens tussen realiteit en fictie kwam ook terug in zijn volgende stukken A white man’s burden (2018) en Mockingbird (2019). Een theatermaker om in de gaten te houden.
Matthias Hellemans vormt samen met Taeke Nicolaï, Danny Bouman, Vincent Van Sande en Zino Moons het gezelschap de.ploeg, waarvan hij de vaste auteur is. Ze debuteerden in 2018 met Het is niet elke dag dat we nodig zijn. Koningskloote (Zuidpool 2019) is hun tweede samenwerking, binnenkort volgt kop'eraf (Zuidpool 2020). Recensent Jan Dertaelen schreef over Koningskloote: “Schrijver Matthias Hellemans draait en kneedt zijn taal in Shakespeareaanse rijmelarijen en spitsvondigheden. Als een alchemist boven een pruttelende ketel brouwt hij warse, weelderige, zwierig muzikale zinnen. Het is lang geleden dat een theatertekst zoveel indruk maakte.”
Leonore Spee & Sascha Bornkamp geven samen met een groep studenten oude Antwerpse volksliederen een stedelijke update. Ze creëren een auditief universum waarin nieuwe versies met elkaar dialogeren. De liederen worden vervormd, gefragmenteerd, worden elektronisch, worden gedichten, worden personages. Laag na laag worden de politieke en sociale betekenissen van de teksten ontleed, ontmanteld en opnieuw opgebouwd. Op zoek naar Een nyeu liedeken. Muzikanten en theatermakers Leonore Spee en Sascha Bornkamp – samen Teletext – onderzoeken aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen het zelfbeeld in Vlaamse vocale volksliederen. Leonore werkte eerder in Zuidpool aan How to be (a feminist), Sascha samen met Juicy Dune IJsselmuiden aan + en x.